Cranio-sacraal
& SER

Cranio-sacraal

De levensadem

Cranio-sacraal therapie (in het kort cranio) is ontstaan uit de osteopathie, als een natuurlijke evolutie naar een dieper ‘luisteren’ naar het innerlijk. Ons lichaam is een wonderbaarlijke weergave van wat een geordende structuur – waarin alle delen samenwerken en gelinkt zijn aan elkaar – zou moeten zijn.

Met cranio streven we ernaar om dat evenwicht, die perfecte samenwerking, zichzelf te laten herstellen. Immers, door traumatische ervaringen in ons leven kan deze balans verstoord worden. Omdat ons systeem wil ‘overleven’ zal het zich aanpassen aan dit onevenwicht. Het gevolg is dat er zowel emotionele en/of fysische beperkingen ontstaan die ons verhinderen om vol in het leven te staan.

Cranio-sacraal (CS) komt van de benaming cranium (schedelbeenderen) en sacraal (van sacrum, het heiligbeen). Het craniosacrale systeem is een heel krachtig systeem dat William Sutherland – de grondlegger van cranio begin vorige eeuwthe ‘breath of life’ noemde. De levensadem.

Hij was de osteopaat die ontdekte dat onze schedelbeenderen en ruggenwervels continu in beweging zijn. Toen hij dit verder onderzocht kwam hij tot de ontdekking dat de immer in- en uitdeinende beweging van ons craniosacrale- of cerebrospinaal vocht bijzonder sterk en krachtig is. En dat dit de oorzaak is van de beweging van het centrale bottensysteem dat onze hersenen en ruggenmerg beschermt. Hoe krachtiger de stroming van het hersenvocht hoe beter ons volledig centraal zenuwstelsel zal functioneren. Hij ontdekte ook dat deze beweging, deze levensadem, overal in het lichaam kan gevoeld worden via het fascia. Dat is een netwerk van bindweefsel, alles in ons lichaam heeft letterlijk een eigen ruimte die telkens door bindweefsel omhuld wordt. Er zijn verschillende lagen fascia en dit netwerk verbindt onze volledige binnenwereld van kop tot teen.

De cranio-sacraal therapeut ‘luistert’ heel nauwlettend naar de beweging of de stagnatie van het fascia. Want daar bevinden zich de plekken waar trauma’s en blokkades aanwezig zijn. Via een zachte aanraking met de handen kan de therapeut het lichaam de ruimte teruggeven om zichzelf te herstellen. De ‘bevroren energie’ die aanwezig is in de cellen kan dan figuurlijk smelten als sneeuw voor de zon.

Somato Emotional Release (SER)

Praten met je emoties

Ervaringen kleuren ons leven. Die zijn soms liefdevol en positief, maar jammer genoeg maken we ook minder leuke dingen mee, die zelfs zo ernstig kunnen zijn dat ze trauma’s veroorzaken. Hoe ernstig, hangt vaak af van de weerbaarheid van het individu. Een grote rol speelt daarbij de manier waarop die ervaringen opgeslagen worden in ons celgeheugen. Dat geheugen bevindt zich in het bindweefsel van ons lichaam dat alles van kop tot teen verbindt. Latere omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat bepaalde angsten en andere emoties die daar opgeslagen zitten, naar boven komen en ervaren worden als een beperkende en ‘verlammende’ factor in ons leven. Dit is een zeer ingenieus systeem en gaat gepaard met bepaalde commando’s in ons emotionele brein.

Via SER zullen we ‘rechtstreeks’ praten met het gebied waar blokkade/trauma is opgeslagen. Dit gebeurt via niet-sturende en ‘open’ vragen. Met de verworven inzichten kunnen dan patronen veranderd worden en trauma’s letterlijk opgelost worden.

Om goed te functioneren maakt deze website gebruikt van cookies